Tips die u kunnen wapenen tegen fraude

Je kunt op heel veel manieren slachtoffer worden van fraude of diefstal. Vooral ouderen blijken helaas vaak te goed van vertrouwen. Elders op deze website staat een pagina met tips voor inbraakpreventie. Volgens de politie komt echter in 55 % van de gevallen waar mensen thuis slachtoffer worden van diefstal of fraude, de dader gewoon via de voordeur naar binnen met behulp van een babbeltruc. Op deze pagina geven wij daarom tips om ook in die gevallen te voorkomen dat u slachtoffer wordt.

Ideeën voor deze pagina zijn aangedragen door A. de Groot.

Vreemde bezoekers aan de deur

Wanneer een onbekende bij u aanbelt: Doe nooit zomaar open! Ook mannen in nette pakken kunnen oplichters zijn.

Heeft u geen glas in of bij uw voordeur, laat dan een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat voordat u uw deur opent. Zeker als u slecht ter been bent, is het misschien handig om een beldrukker met ingebouwde camera bij de deur te laten plaatsen.

Gebruik eventueel een kierstandhouder. Vraag onbekenden om legitimatie. Geloof niet alles wat mensen aan uw deur vertellen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen voor hulp bij een ongeval, hebben dringend geld nodig of willen u juist iets kado geven. Of ze zeggen dat ze van uw bank, energiebedrijf of de thuiszorg zijn. Ook al zegt iemand namens een bedrijf of organisatie te komen, controleer dan ook de legitimatie en probeer na te gaan of het verhaal klopt (bel bijvoorbeeld uw energiebedrijf). Laat daarbij de persoon altijd buiten wachten en sluit uw deur!

Vertrouwt u het echt niet: Bel dan de politie op 112.

In Hoeven kunt u hulpmiddelen als een kijkglaasje of kierstandhouder ook laten aanbrengen door vrijwilligersorganisatie 'Graag gedaan' 0165 – 31 31 00 of www.graaggedaan-halderberge.nl. Maar ook een simpele sticker kan al voorkomen dat u ongewenst wordt lastiggevallen.

Enkele praktijkvoorbeelden in Hoeven

  • Twee vriendelijke jonge vrouwen komen een taart of bos bloemen bezorgen, bijvoorbeeld omdat u de oudste bewoner van de straat bent. Tijdens het praatje aan de deur wil de ene even van uw toilet gebruik maken. Die ziet dan kans op zoek te gaan naar uw geld, pinpas of waardevolle spullen, terwijl de ander u afleidt.
  • U loopt net naar buiten als een keurig geklede man in een mooie auto voor uw deur stopt en u aanspreekt. Hij beweert een zaak met tapijten te beginnen in Hoeven en u een cadeau te komen brengen. Al pratend stapt hij direct naar binnen en gaat uw kamer in. Hij kijkt alsmaar rond terwijl hij vertelt over een cadeau dat hij aan alleenstaande ouderen mag brengen.
  • Aan uw deur belt een man van een ‘bedrijf’ dat gespecialiseerd is in het schoonmaken en impregneren van daken en terrassen. Hij heeft gezien dat u dak dringend schoongemaakt moet worden omdat u anders ernstige lekkages kunt verwachten. Voor slechts € 50,- kan hij dat voor u doen en u stem toe. Maar als hij daarmee bezig is, komt hij naar u toe en vertelt dat uw dakbedekking in zo'n slechte staat is, dat hij adviseert om na het schoonspuiten een nieuwe coating te laten aanbrengen. Dit kost dan ergens tussen € 500,- en  € 1000,-.

    Met de dak blijkt dan vaak in werkelijkheid helemaal niets mis. Vaak zijn het beunhazen, ondanks de mooie foto’s en wervende teksten op hun auto's. Zij veroorzaken vaak schade aan dak en goten. Ga niet met onbekenden in zee en geef hen zeker nooit mondeling opdracht. Op de factuur staan wel allerlei foto’s en teksten maar bedrijfsgegevens staan er niet op en de krabbels zijn volkomen onleesbaar. U hebt dus geen enkele garantie op het werk.