BNdeStem 3 januari 2017

 

Buurtpreventie in heel Hoeven

Burgemeester installeert donderdag team voor wijk Puitenkuil HOEVEN

Met de installatie van een nieuw buurtpreventieteam in de wijk Puitenkuil is de dorpskern Hoeven geheel voorzien van buurtwachten. Vanaf donderdag surveilleren op gezette tijden inwoners uit de wijk, die ligt tussen de Julianastraat en de Hertog Janlaan.

Het is voor Hoeven het vierde preventieteam. Vier jaar terug namen Hoevenaren een eerste initatief daartoe in de wijk Bovendonk, vorig jaar kwamen Hoeven Centrum en de wijk Bovenhei/Brandestee erbij. Donderdagavond installeert burgemeester Jobke Vonk-Vedder het uit twintig personen bestaande buurtpreventieteam Puitenkuil. Dat gebeurt in de kantine van sporthal De Parrestee om 19.30 uur. De teams krijgen een jack met hesje, een lampje en een notitieblokje uitgereikt. De materiaalkosten deelt de gemeente Halderberge met woningcorporatie Woonkwartier.

De vorig jaar in het leven geroepen Samenstichting Hoeven inspireerde buurtbewoners van Puitenkuil om een vierde buurtpreventieteam op te richten. Daarmee komt het totaal aantal buurtwachten in Hoeven op ruim tachtig personen.

Gemeentelijk coördinator Corné Melisse verklaart het succes in zijn geboorteplaats Hoeven als 'een gevoel van trots voor het eigen dorp'. ,,Ze helpen niet alleen mee aan de veiligheid, ook het schoonhouden van de leefomgeving telt mee. Daar zijn Hoevenaren zich goed van bewust.''

Melisse hoopt op hetzelfde effect in de andere dorpen van Halderberge. In Stampersgat en een wijk in Oud Gastel waarschuwen bewoners elkaar via de buurtpreventie-app. In Oudenbosch lopen teams in de wijken Albano en Velletri wacht. ,,Maar in Pagnevaart lukt het bijvoorbeeld nog niet. En in Bosschenhoofd loopt men er ook niet warm voor'', aldus Melisse, die eraan toevoegt dat de initiatieven vanuit de bevolking zelf moeten komen. ,,Wij verzorgen de twee verplichte trainingsavonden.''

BNdeStem 07-01-2017

 

Puitenkuil klaar voor preventie

HOEVEN

Het vierde buurtpreventieteam is in Hoeven begonnen. Het heet de Puitenkuil. Gisteren trok in de bekende felgele jassen het eerste duo door de wijk. Volgens gemeentelijk coördinator Corné Melisse is Hoeven hierin binnen Halderberge uniek.

Samen met de drie andere teams lopen nu ruim honderd inwoners en is het dorp op wat buitenwijkjes na, helemaal voorzien.Het enthousiasme straalt er in het sportcafé in de Parrestee vanaf. De Puitenkuil heeft achttien wijkbewoners klaar staan. En dat onder leiding van Rene Cosse en Suzan Peeters. Wijkagent Rob Nieuwerth is ook duidelijk in zijn nopjes.

Ronald Rensen van de Samenstichting Hoeven:,,Dit is een voorbeeld van een goed initiatief en prima participatie van de inwoners.''

Het gaat om de leefbaarheid. De gemeente en Woonkwartier faciliteren. Burgemeester Jobke Vonk-Vedder sluit zich duidelijk hierbij aan. ,,Hoeven is geheel buurtpreventieproof. En dat bleek ook bij de afgelopen jaarwisseling. U bent de oren en ogen van de politie. Ik kan u melden dat ook Woonzorg zeer geïnteresseerd is in dit succesvolle project. Leuk om de kracht van bewoners te ervaren.'' Eerder startten de wijken Bovendonk, Brandestee/Bovenhei en Centrum.

De coördinatoren van deze teams hebben nog diverse tips, zoals 'Pak ook eens de fiets', 'Je kunt de wijk dan ook eens tweemaal door gaan'en 'Ga wat vaker rond als er sprake is van een inbraakgolf en rond de jaarwisseling.'