Al jaren is het aantal inbraken in onze wijk bijzonder laag. Toch zijn er sterke aanwijzingen dat dit op korte termijn kan veranderen. Inbrekers verleggen hun werkterrein meer naar onze omgeving, misschien ook omdat sommige bewoners minder alert zijn geworden. De kans op inbraak is immers al zo lang zeer klein.

Wees dus extra waakzaam en consequent met afsluiten van uw woning, garage of auto. Zorg voor gecertificeerde sloten en goede verlichting. Vraag bij huurwoningen aan de verhuurder om gecertificeerd hang en sluitwerk. Zorg ook dat uw woning er altijd bewoond uitziet en er in de avonduren verlichting brandt in en rond uw woning ook als er niemand thuis is.

Zie ook website: http://www.politiekeurmerk.nl/bewoners/

Hang en sluitwerk

De meeste inbrekers maken gebruik van de kansen die wij hen geven. Goed hang en sluitwerk beperkt die kansen, het kost een inbreker extra tijd en vaak gaat de inbreker dan liever een deur verder.

Belangrijk bij inbraakpreventie: Stevige deuren, kozijnen en ramen, gecertificeerde sloten op alle deuren en ramen (wel de sleutel steeds uit het slot halen), deugdelijke scharnieren met dievenklauwen.

Het bovenlicht

Een bovenlicht is vaak voorzien van een simpele uitzetter, die soms nog enigszins beveiligd is als deze na het sluiten tegen het raam kan worden weggeklapt. Maar vaak klapt de bewoner de uitzetter niet weg, waardoor inbreken nog gemakkelijker wordt.

In beide gevallen is inbreken kinderspel. Zorg ook hier voor een gecertificeerde raamuitzetter met slot en plaats eventueel een extra slot aan de zijkant van het bovenlicht. Plaats eventueel een stang middenvoor een bovenlicht.

Simpel en spotgoedkoop

Om al uw inbraakgevoelige ramen te beveiligen is er ook een simpele en spotgoedkope oplossing.

In de beide hoeken van het raam worden twee schroeven in het hout gedraaid, waarover een klein stalen hoekje met twee sleufgaten kan worden geschoven. Je draait de schroeven zover aan dat het hoekstuk goed glijdt over de schroeven, maar dat er weinig speling meer is. Zodra je weg gaat schuif je de plaatjes over de schroeven heen. Hierdoor gaat het raam met geen mogelijkheid meer open.

Dit artikel is te koop onder de naam: Burglar Blocker

Achterdeur

Waar een voordeur al voorzien is van een gecertificeerd slot, zie je vaak dat de achterdeur nog een ondeugdelijk slot heeft met blikkerig deurbeslag en zwakke sluitplaten. Ook dat maakt het simpel voor een inbreker, met een schroevendraaier en een bahco kan deze binnen 30 seconden binnen zijn.

Zorg vooral op een achterdeur voor gecertificeerd slot met veiligheidsbeslag en een stevige sluitkom in het kozijn.

Beveilig ook uw schuur/garage

In uw schuur of garage ligt vaak handig inbraakgereedschap. Behalve schroevendraaiers of een koevoet, is een accuboor een geliefd stuk inbraakgereedschap. Ook een ladder geeft een inbreker veel kansen. U zal niet de eerste zijn, waarbij de inbraak wordt gepleegd met uw eigen gereedschap.

Zorg dus ook dat uw schuur of garage voorzien is van eenstevige deur met goed hang en sluitwerk.

Sleuteldiscipline

Net zo belangrijk als goed hang en sluitwerk is de discipline om je woning steeds goed af te sluiten (nachtslot) en bijvoorbeeld niet alleen de deur achter je dicht te trekken. Met een dun stukje plastic (bankpasje) kan anders de dagschoot worden teruggeduwd (flipperen) en is men zo binnen.

Laat ook nooit een eenvoudig bereikbaar raam open staan als er niemand thuis is. Je kunt dan wel dure sloten hebben, maar je maakt het voor de inbreker toch eenvoudig om binnen te komen. Laat ook nooit de sleutel in het (raam)slot zitten, maar leg deze op een plek die alle bewoners blindelings kunnen vinden, zeker als het raam bij brand ook als vluchtweg kan dienen.

Ook allerlei elektronische beveiligingen zijn geen alternatief voor goed hang en sluitwerk. Inbraakpreventie begint dus altijd met goed hang en sluitwerk en elektronische beveiliging kan een aanvulling daarop zijn.